Maslinovo ulje Karaga's

Blend biranih sorti istarske bjelice, pendolina, leccina i frantoia.

Maslinari iz obitelji Karaga već 15 godina proizvode vrhunsko nagrađivano hladno prešano maslinovo ulje.

Karage su u Damatinskoj Zagori bili poznati vinari. Iz generacije u generaciju proizvodili su kvalitetno bijelo vino. No, kako to u životu biva djeca staroga dide Ive odselila su u Zagreb zbog obrazovanja i posla i malo pomalo poljoprivreda se zapustila. Njegov sin Ante Karaga u 50. godini života odlučio je da ne može dozvoliti da cijelo naslijeđe propadne i da zemlja zjapi prazna i odlučio se na pothvat za koji su mu mnogi rekli da je rizičan. U srcu Dalmatinske Zagore posadit će nasade maslina! "Ali što će biti po zimi? Što će reći maslinari iz Istre i sa otoka?" E, kada bi slušali svih oko nas koji nam govore da nešto ne možemo napraviti ništa nikad ne bi napravili!

I tako se naš Ante bacio u maslinarstvo. Prvo je dobro izvučio i naučio sve načine kako uzgajati, održavati i skladištiti masline. Na početku nije bilo niti lako niti jeftino, ali njegova supruga Katica preuzela je na sebe obiteljske obaveze u Zagrebu dok je Ante radio na selu. Njihova djeca: Ive, Tomislav, Josipa i Lucija i danas mu uz mnoštvo dodatnih berača, pomažu u berbi i održavanju maslinika.

Stari dida Ive koji ima 99 godina i čeka svoje prvo stoljeće s ponosom priča cijelom kraju kako je njegova obitelj ponovno poznata u svijetu poljoprivrede, a samo ulje dobilo vrijedne certifikate i nagrade. Pitate se koja je tajne dugovječnosti dide Ive? Šapnut ćemo vam kako on od kada zna za sebe pije samo bevandu umjesto vode...


O našem Ljubotiću i podneblju gdje rastu Karaga's masline

Zelenilo usred krša

Smješten je na području Šibensko-kninske županije, a obuhvaća površinu od 111 km2 uz tok Krke: dva kilometra nizvodno od Knina do Skradina i donji tok Čikole. Rijeka Krka izvire u podnožju Dinare kraj Knina.

Sa svojih sedam sedrenih slapišta: Bilušića buk (22,4 m), Ćorića buk ili Brljan (15,5 m), Manojlovački slapovi (niz slapova visine 59,6 m s glavnom stepenicom od 32 m), Rošnjak (8,4 m), Miljacka slap (23,8 m), Roški slap (25,5 m) i Skradinski buk (17 stepenica ukupne visine 45,7 m), i ukupnim padom od 242 m Krka je prirodni i krški fenomen. Nacionalni park Krka od Ljubotića udaljen je 20ak kilometara.

Tamo gdje se sreću Mediteran i Velebit

Jeste li znali da se Ljubotić, mjesto iz kojeg je naša obitelj Karaga, naziva i Vrata Velebita? Smješten na 300 metara nadmorske visine u Parku Prirode Južni Velebit jedino je nastanjeno mjesto u planini u ovom dijelu južnog Velebita. Ovo malo mjesto, gotovo potpuno netaknuto udaljeno je 3,5 km od mora. Ljubotić je omiljena polazišna točka planinara, a ono što posjetioci prvo primjećuju je svjež planinski miris pomješan s impresivnim pogledom na zadarski arhipelag.

Jedna od najpoznatijih stvari koje se vežu za Ljubotić su i pogrebna mjesta nazvana mirila koja su korištena unazad nekoliko stoljeća. Od 2007. godine mirila su rješenjem Ministarstva kulture i službeno zaštićena kao hrvatsko kulturno dobro. Osim Nacionalnog parka Krke Ljubotić se nalazi i u blizini Nacionalnog Parka Paklenica koji je na udaljenosti od samo 15 km.

Otočić i samostan u nacionalnom parku

Visovac je otok u istoimenom jezeru na području nacionalnog parka Krka, na samoj padini Miljevaca. Od Drniša je udaljen 10 minuta vožnjom automobila. Na otoku se nalazi crkva iz 17. stoljeća i franjevački samostan. Najstariji očuvani dijelovi kompleksa su bunarska kruna iz 14. stoljeća, te dijelovi samostanskog klaustra iz 15. stoljeća. U samostanu se čuva vrlo vrijedna zbirka knjiga, umjetnina i ostalih važnih dokumenata.

Središte štovanja Majke Božje na Visovcu je Gospina slika koju su franjevci, prema predaji, donijeli sa sobom kada su se pred turskom najezdom napustili Bosnu i pronašli novo utočište na Visovcu. Zbog stoljetnog štovanja Majke Božje i sam otok Visovac nazivaju Gospinim otokom.