Pitali ste nas

Na jednom mjestu pripremili smo najčešća pitanja korisnika

1Koja je razlika između maslinovog i ekstra djevičanskog ulja?

Djevičansko maslinovo ulje jedno je od rijetkih ulja u ljudskoj prehrani koje dobiva jednostavnim cijeđenjem voćnog soka. Ekstra djevičanskom maslinovom ulju nema premca jer se proizvodi tako da su u njemu sačuvani iznimno važni i vrijedni sastojci i to u prirodnom, nepromijenjenom obliku.

Maslinovo ulje sastavljeno od rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskih maslinovih ulja tržišna je kategorija maslinovih ulja.

Ulje koje se pod tim imenom prodaje proizvodi se rafinacijom nejestivih djevičanskih maslinovih ulja te miješanjem s jestivim djevičanskim maslinovim uljima. Tijekom procesa rafinacije uklanjaju se, na žalost, u vodi topljive fenolne tvari i drugi vrijedni prirodni sastojci ulja. Kako su rafinirana maslinova ulja gotovo bez boje, mirisa i okusa dodaje im se mala količina jestivog djevičanskog maslinovog ulja.

2Kako se dobiva ekstra djevičansko maslinovo ulje?

Ono se dobiva izravno iz ploda masline, pri čemu se svježi plodovi podvrgavaju isključivo mehaničkim ili drugim fizikalnim postupcima, u uvjetima koji ne dovode do promjene sastojaka ulja.

Pomno odabrani zdravi plodovi masline najprije se melju, a zatim se ulje izdvaja iz maslinovog tijesta postupcima prešanja ili centrifugiranja.

Pokazatelj kvalitete ekstra djevičanskog maslinovog ulja njegov je pikantan i gorak okus koji lagano pecka i žari pri konzumaciji, kao i njegov miris koji podsjeća na djelomično dozrelo voće i povrće ili svježe pokošenu travu.

3Koje vrste maslinovog ulja postoje?

Ulja od ploda i komine masline : Djevičanska maslinova ulja (ektradjevičansko, s do 0,8 % slobodnih masnih kiselina, i djevičansko, sa do 2 % slobodnih masnih kiselina). Maslinovo ulje dobiveno miješanjem rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskih maslinovih ulja, koji ne sadrži više od 1% slobodnih masnih kiselina. Ulje komine maslina dobiveno miješanjem rafiniranog ulja komine maslina i djevičanskih maslinovih ulja, koje ne sadrži više od 1% slobodnih masnih kiselina.

Maslinovo ulje sastavljeno od rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskih maslinovih ulja tržišna je kategorija maslinovih ulja. Ulje koje se pod tim imenom prodaje na tržištu proizvodi se rafinacijom nejestivih djevičanskih maslinovih, te miješanjem s jestivim djevičanskim maslinovim uljima. Tijekom procesa rafinacije uklanjaju se, na žalost u vodi topljive fenolne tvari i drugi vrijedni prirodni sastojci ulja. Rafinirana maslinova ulja gotovo su bez boje, mirisa i okusa pa im se dodaje mala količina jestivog djevičanskog maslinovog ulja.

Ulje komine masline je ulje dobiveno od komine, čvrstog ostatka ploda masline nakon centrifugiranja ili prešanja. Komina, naime, sadržava još do 5% ulja koje se može izdvojiti pomoću organskih otapala. Tako dobiveno sirovo ulje nema ništa s maslinovim uljem i nije pogodno za prehranu ljudi pa se rafinira. Rafinacijom se uklanja neprihvatljiva boja, odbojan miris i okus, mijenja kemijski sastav ulja kako bi odgovarao propisanim standardima. Nakon rafinacije ulja, dodaje mu se malo djevičanskog pa nastaje proizvod koji se na tržištu javlja kao ulje komine masline.

Maslinari obitelji Karaga koriste metodu hladnog prešanja i stvaraju ekstra djevičanska ulja s do 0,8 % slobodnih masnih kiselina.

4Je li istina da je maslinovo ulje zdravo?

Ekstra djevičansko ulje važan je dio raznovrsne prehrane, a bogato je klorofilom, lecitinom (prirodni antioksidans koji stimulira metabolizam masnoća, šećera i bjelančevina), karotenom, polifenolom (antioksidans) i esencijalnim vitaminima A, D i K te vitaminom E.

Maslinovo je ulje i lako probavljivo te usporava starenje zbog visokog sadržaja antioksidansa koji blokiraju slobodne radikale. Najveća značajka ovog ulja je blagotvoran utjecaj na srce i krvne žile. Naime, zbog visokog sadržaja mono nezasićenih kiselina, maslinovo ulje štiti HDL kolesterol (dobri kolesterol), a smanjuje loši kolesterol (LDL).

Nezasićene masne kiseline, vitamin E i drugi sastojci maslinova ulja smanjuju rizik od ateroskleroze i nekih vrsta raka. Povoljni učinci maslinova ulja: sprečava bolesti srca i krvnih žila poboljšava rad želuca i gušterače smanjuje rizik od raka poboljšava izgled kože i kose pomaže kod probavnih tegoba regulira krvni tlak i šećer pomaže kod gripe i prehlade.

5Zašto kupiti Karaga's ulje, a ne ono iz supermarketa po 35 kuna?

U dućanima po niskim cijenama mogu sepronaći rafinirana maslinova ulja podrijetlom iz npr. Španjolske. Rafiniraniranjem se uljima korigiraju organoleptička svojstva, npr. okus užeglosti, trulosti ili plijesni. Komina je ono što ostaje nakon što se djevičansko ili ekstradjevičansko ulje proizvede, nakon što se samelju i procijede masline. Iz komine se može mehaničkim putem ili organskim otapalima izvući još ulja, i to je tada ulje komine masline. Komina se kod nas najčešće baca, iako može biti sirovina za izradu gnojiva ili energent.

Za razliku od tržišta Italije ili Španjolske hrvatski zakoni su znatno stroži, ektradjevičansko ulje klasificira se kao ono s do 0,8 % slobodnih masnih kiselina, a djevičansko kao ono do 2 % slobodnih masnih kiselina. Rafinirana ulja stranih proizvođača mogu u sebi sadržavati do 4% slobodnih masnih kiselina, u sebi imaju dodane različite kemijske spojeve poput natrijevog hidroksida, te im se dodaje aktivni ugljen za neutralizaciju mirisa. Želite li konzumirati prirodne sastojke ili različite obrađene mikseve?